Site icon REALIZACE DŘEVOSTAVBY

Jaké ovoce můžeme v našich podnebných podmínkách pěstovat ve skleníku?

Sice se říká, že nejzdravější je pro nás ovoce, které roste v našich podnebných podmínkách, čili hrušky a jablka, ale každý z nás přece někdy rád ochutná pravou exotiku. Jenže banány, fíky, mango nebo třeba liči, které si koupíte v supermarketu, nebudou nikdy chutnat, jako když si je utrhnete přímo ze stromu. Na jihu se všechny tyto plody sbírají ještě nedozrálé, aby se stihly dopravit až k nám. Pokud ovšem chcete ochutnat pravé exotické chutě, nemusíte za nimi nutně cestovat tisíce kilometrů. Vypěstujte si je doma ve svém skleníku.


Pěstovat ve skleníku můžete téměř jakékoli exotické ovoce. Je jen třeba brát zřetel na některé zvláštnosti. Máte rádi fíky? Vypěstujte si fíkovník smo\kvoň. Miluje sluneční paprsky, takže dbejte na to, aby mu v horkých letních dnech před skleníkem nic neclonilo. Po zhruba dvou až třech letech vám začne plodit sladké ovoce, kterého si s přibývajícími roky budete moci užívat stále víc a víc.

Slyšeli jste už o tzv. banánech severu? Jedná se o plody ovocného opadavého stromu muďoulu trojlaločného. Svůj původ má na území Severní Ameriky. Dá se ale stejně tak dobře pěstovat i u nás, protože snese mrazy a – 28 °C! Není tedy potřeba v zimě skleník vytápět. Chuť plodů připomíná banány či mango.

Mezi nejoblíbenější exotické ovoce u nás rozhodně patří citrusové plody – ať už to jsou pomeranče, mandarinky či grapefruity, nebo citrony a limetky, kterými rádi dochucujeme. To všechno si můžeme vypěstovat v našem vlastním skleníku. Citrusy mají rády teplo. Se sluncem se ale musí opatrně, je lepší při největším žáru rostlinky stínit, aby je sluneční paprsky nespálily. Zapomínat samozřejmě nesmíme na větrání a dostatečnou zálivku. V zimě je nejlepší udržovat ve skleníku teploty okolo nuly.

Zkuste si exotické ovoce vypěstovat ve svém skleníku. Že se vám to napoprvé nepovedlo? Hlavní je nevzdávat se a zkoušet to dál. Postupně zjistíte, co které ovoce potřebuje a třeba se stanete odborníky na pěstování exotického ovoce u nás.

Exit mobile version