Mít svou vlastní udírnu je snem mnoha majitelů domů, chalup a zahrádek. Vůně čerstvě vyuzeného masa nebo klobás nic nepřekoná, a pokud máme udírnu svou, můžeme ochutnávat ještě teplé. Jak si takový sen splnit?
Uzení patří mezi oblíbené způsoby, jak zakonzervovat potraviny a prodloužit tak jejich trvanlivost. Třeba čerstvé maso vydrží jen tři až čtyři dny, mleté pouhý den, zatímco uzené maso i několik týdnů. Udírny se tak stavěly již před mnoha lety, důvody byly především praktické a ke stavbě se používalo vše, co bylo k dispozici. Setkat se tak můžete s doma vyrobenou udírnou ze sudu na vodu, z kovové popelnice nebo dřevěných beden. Původně možná provizorní řešení je funkční i po letech, přesto je lepší věnovat čas i energii na stavbu lépe řešené udírny. Stavba udírny nemusí být tak složitá, jak by se mohlo zdát. Může být ze dřeva, železa, betonu či kamene, ideální je ale udírna vyzděná. Ještě předtím, než nakoupíte materiál a vrhnete se do práce, mějte jasno v několika věcech.
- Jak často a jak velké množství surovin budete udit? Jste spíše pro experimenty, lákají vás nové chutě i postupy a chystáte se udit častěji a malé várky, nebo dáváte přednost uzení ve velkém? Podle toho zvolte velikost a konstrukci udírny.
- Kde bude udírna stát, kam povede kouřovod a jak zjistit jeho délku? Na kamnarina.cz na vás čeká mnoho rad a inspirace.
- Materiál, který budete potřebovat, si předem sepište a spočítejte, kolik ho využijete. Nezapomeňte ani na doplňky, jako jsou teploměry do udírny a různé háčky a úchyty, počítejte i s nutnými položkami pro stavbu, lepidla a nářadí.
Pokud vše máte rozmyšlené, plány hotové, materiál nakoupený, směle se pusťte do stavby. Už jen pár dní vás dělí od vašich prvních domácích uzených klobásek a sýrů či masa. Do udíren je ideální tvrdé dřevo z listnatých dřevin, jako je buk, dub nebo ovocné stromy.